blank

Susține procesele pentru păduri
Este unica soluție să le salvăm

Frecvența:

A fost un an plin. Urmează unul și mai greu. Avem nevoie de tine!

 

Instanța a rămas singura soluție să salvăm păduri. Contribuie și tu cu o donație lunară sau individuală și ajută-ne să le susținem. Avem sute de procese în ultimii ani. Avem nevoie de tine ca să le susținem pe cele din prezent și să le previzionăm pe cele din viitor. Fiecare contribuție contează și înseamnă o șansă reală pentru păduri.

Ce am făcut în 2023?

În 2023 am continuat procesele începute anterior, privind amenajamentele silvice ilicit adoptate fără evaluare strategică de mediu și fără evaluare adecvată.

  • Am câștigat recursuri pentru cauze pierdute la prima instanță, cum ar fi cauza privind Pădurea Topana, unde instanța a dispus rejudecarea cauzei.
  • Am câstigat un recurs foarte important privind autorizația de construire pentru Linia Electrica Aeriană Porțile de Fier – Reșita, unde ne-am judecat câțiva ani numai pe procedura de atac în instanță. În cele din urmă Curtea de Apel București a admis recursul și a reținut cauza pentru soluționare pe fond.
  • Am câstigat în continuare litigii privind accessul la informații de interes public cu Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor întrucât în continuare acesta refuză să comunice amenajamentele silvice privind pădurile din Parcul Bucegi integral, în ciuda numeroaselor hotărâri judecătorești și a procedurii de infringement demarată pe acest aspect de către Comisia Europeană.
  • Ministerul refuză să comunice partea din amenajamentul silvic care se referă la descrierea pădurii și a tratamentelor aprobate, locația acestora precum și hărțile aferente, fapt care face imposibilă orice înțelegere a modului în care amenajamentul ar afecta pădurea precum și speciile și habitatele afectate. Similar, și ocoalele silvice private refuză comunicarea deși au fost câștigate litigii și împotriva lor, cel mai recent pentru Ocolul silvic Codrii verzi.

 Ce facem acum?

  •  Am demarat o serie de litigii privind anularea unor decizii de încadrare a unor planuri de management cum ar fi Parcul Național Retezat si amenajamente silvice cum ar fi Ocolul silvic Văliugilegal adoptate, care pun în pericol integritatea unor păduri și a unor Situri Natura 2000.
  • Am inițiat o petiție la Parlamentul European pentru protecția speciei de urs brun care este amenințată de legislația României care încalcă Directiva Habitate și pregătim o acțiune în instanță la nivel național în acest scop.
  • Unul dintre cazurile cele mai grave privește construirea ilicită în Parcul Natural Bucegi a unui teleschi și a unei pârtii de schi de Primarul Orașului Sinaia, în zona de management durabil a Parcului unde orice construcții care nu au legătură cu managementul ariilor protejate sunt interzise. Cu această ocazie, a fost distrus un habitat superb de rhododendroni, specie protejată la nivel european, de o frumusețe rară.
  • În viitor vom continua litigiile demarate și ne vom concentra pe modalitatea de elaborare și de a amenajamentelor silvice în arii protejate. Vom continua demersurile pentru a obține accesul la amenajamentele silvice și de asemenea să evaluăm planurile de management și respectarea normelor IUCN și ale Directivei Habitate în cadrul acestora.
  • Am formulat în mai multe cazuri de acțiuni ilicite soldate cu degradarea pădurilor, a speciilor și habitatelor, plângeri penale, care nu au fost soluționate de parchetele sesizate, cum ar fi situația din Parcul Național Bucegi, situația amenajamentului falsificat al OS Boisoara Enterprise SRL din Munții Făgăraș, situația punerii ilegale în funcțiune microhidrocentralei pe râul Taia Jud Hundoara, pentru care există și o procedură de infringement împotriva României.
  • Pentru cazul Taia am atacat în instanța autorizația de mediu emisă în mod nelegal fără evaluare de mediu și cu încălcarea autorității judecătorești a unei hotărâri anterioare și instanța de judecată alcătuită dintr-un magistrat fost angajat al serviciilor secrete al Ministerului Afacerilor Externe ne-a respins acțiunea și ne-a obligat la o sumă uriașă ca plată a cheltuielilor de judecată a părții adverse, de aproximativ 40.000 euro. Pentru această soluție am formulat recurs.
  • Un dosar inițiat în urmă cu trei ani privind falsificarea documentației care a stat la baza emiterii unei decizii de încadrare pentru aprobarea unui amenajament silvic al OS Boisoara Forest Enterprise a fost clasată a doua oară fără să fi fost făcute cercetări reale privind infracțiunile sesizate, pentru care a formulat o nouă plângere la instanță.
  • Am formulat plângere împotriva DNA care refuză să recunoască faptul că avem calitatea de persoană vătămată în plângerile penale inițiate de noi având ca obiect protecția speciei de urs brun.

Fă și tu o donație pentru procese, lunară sau individuală. Nu putem duce această luptă singuri. Hai să dăm o șansă adevărată pădurilor care ne-au rămas.

blank

Cont LEI

Denumire entitate nonprofit: Asociaţia Agent Green
Cod unic de înregistrare: 25261826
Cont IBAN LEI: RO02RNCB0072156916030001

Cont Euro

Information about the bank:

Name: Banca Comerciala Romana, Sucursala Sector 1 Bucuresti
Adress: Calea Victoriei nr. 155, Bucuresti, Sector 1
Swift Code: RNCBROBU

Information about the account holder:
Name: Asociatia Agent Green
Cod IBAN EURO account: RO72RNCB0072156916030002

Îți mulțumim pentru implicare!

# acțiuni / lună

Vei fi redirecționat către procesatorul de plăți.

blank
blank
lei

Custom Amount

Select Payment Method
Personal Info

Donation Total: 1 lei lunar

Detalii transfer

Detalii plată:

Donație

Beneficiar:

Asociația Dăruiește Viață

Cod fiscal:

30563375

Banca:

ING Bank, sucursala Bucuresti

IBAN (CONT LEI)

RO08 INGB 0000 9999 0317 5286

IBAN (CONT EURO)

RO68 INGB 0000 9999 0471 5148

Poți face o donație offline, prin transfer bancar, poți folosi următoarele date:

Beneficiar
Asociaţia Agent Green

Banca
Banca Comerciala Romana

Swift / BIC
RNCBROBU

Cont LEI
RO02 RNCB 0072 1569 1603 0001

Cont EURO
RO72 RNCB 0072 1569 1603 0002

În formularul bancar de transfer în câmpul - Referință - te rugăm să completezi titlul proiectului pentru care vrei să donezi sau mențiunea "Donație Agent Green", daca donația ta este în scop organizațional.

Ne poți scrie oricând la office@agentgreen.org
Toate contribuțiile sunt neimpozitabile.